Monthly Archives: јануар 2013

Прослава Светог Атанасија Великог у Манастиру Тврдош

У Манастиру Тврдош, на Празник Светог Атанасија Великог, Свету Архијерејску Литургију служили су Епископ Љипљански Јован, умировљени Епископ ЗХиП г. Атанасије, уз саслуживање јеромонаха Димитрија, протојереја Николе Јанковића и јерођакона Порфирија. Светој Литургији присуствовали су свештенство и монаштво наше Епархије и вјерни народ , који су се заједно окупили да Владики Атанасију честитају имендан. Заједничарење је настављено у манастирској трпезарији.

Бесједа Епископа Јована

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Предавање проф Бојовића у Мостару

Професор са Сорбоне из Париза, проф др. Бошко Бојовић 30. јануара је у Владичанском двору у Мостару одржао предавање на тему “Херцеговина између истока и запада“, на коjем је говорио о Херцеговини у историјском, социолошком, културолошком и геополитичком смислу, наглашавајући како је оно што Мостар има драгоцјено.

“Данас људи живе на два континента, у два града, а мултикултурализам није само флоскула, то је нешто више. Припадати у двије културе или два језика је богатсво. Зато је ваше искуство и оно што ви радите овдје драгоцјено. Ви сте у могућности да будете инспирација и примјер Европи у њеном усмјеравању ка новом даху и новом напретку. Мислим да се неки знаци тога и назиру“, рекао је професор Бојовић.

Он је нагласио како је на подручју Херцеговине и Балкана увијек било крутих, граница и разлика, али да оне нису толико велике кад се гледају са стране. Различитост је по њему богатство које треба његовати.

Бојовић је навео да је Балкан колијевка евроске цивилизације те да се цијело то подручје треба што прије укључити у евроспке токове. Ипак није могао предвидјети како ће се кретати проширење Европске уније.

Подцрато је да је будућност ширења ЕУ-а на осовини Брисел –Београд – Анкара, наглашавајући да је пријем Турске јако осјетљиво питање, али да је бољи пријем, него не пријем Турске у ЕУ.

Европа има одговорност према Балкану, а Западни Балкан треба показати своју вољу.

“Врло битно је да се схвати да колико год землеј и народи на Балкани били мали, они нису само објект историје, већ и субјект, да имају сопствену одговорност и удиом да имају учешће у одређивању своје будућности и да нису играчке великих сила, јер данас више и нема тако великих сила“, проучио је професор Бојовић.

Навео је да је и Европа на прекретници и да Европу можда чека десет изгубљених година, те да је немогуће рећи како ће се ствари одвијати. Није искључено,каже професор, да успоравање ширења Европе подстакне зближавање на овим просторима.

Предавање је одржано у склопу Светосавских свечаности, а у организацији СПКД “Просвјета“ Градски одбор Мостар и СПКУД “Гусле“.

Подијељена помоћ у Петровом пољу

Током претходних неколико дана, мјештанима Петровог поља додјељена је материјална помоћ у виду пакета са основним животним намирницама. Помоћ је добило четрдесет најугроженијих породица, а читава акција, коју су у дјело спровели јереј Драгиша Томић и сестринство Петропавловог Манастира, остварена је и омогућена захваљујући значајној материјалној помоћи и несебичном залагању господина Синише Видовића из Бањалуке, који је читав пројекат финансирао.

Иако смо свесни да г. Видовић овај истински хумани хришћански гест није учинио због било какве људске похвале, искрено му благодаримо у име свих оних за које та помоћ представља значајну подршку у свакодневној борби за преживљавање, подршку каквих данас има све мање. Молећи Господа, Дародавца свих добара, да на његов гест узврати онако и онолико, колико и како само Он зна, надамо се и вјерујемо да ће овај примјер милосрђа бити искрени подстрек свима који могу помоћи ближњима – да то и учине, не заборављајући јеванђелске речи изречене устима Самога Господа: „Блажени милостиви, јер ће бити помиловани“.

Предавање „Херцеговина између Истока и Запада“

У Музеју Херцеговине 28. jануара 2013., професор Бошко Бојовић одржао је предавање на тему ХЕРЦЕГОВИНА ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА. Јереј Дражен Тупањанин дао је уводну ријеч о професору Бојовићу, универзитетском професору на ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENSES SOCIALES у Паризу, те научном савјетнику на Институту за Балканологију Српске Академије наука и умјетности. Предавању су присуствовали Епископи Григорије и Атанасије, градоначелник Славко Вучуревић и бројни заинтересовани слушаоци. 

Предавање професора Бојовића:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Савиндан у Билећи

Празник Светитеља Саве је у Билећи слава Храма, Оштине Билећа, СПКД Билећа и школа. Празник је и ове године свечано прослављен у низу догађаја посвећених Светом Сави у част. Празновање је започето 26. јануара, ломљењем славског колача у просторијама зграде СПКД Просвета и отварањем поклона библиотеке господина Радослава Братића граду Билећи. Увече истог дана у галерији Просвете је отворена изложба православних Икона „Светом Сави у част“, коју је бираним ријечима отворио свештеник Стеван Ковачевић, старешина саборног храма у Требињу. У наставку је приређена Трпеза Љубави у Дому културе коју традиционално заједно приређују школе Билеће.

Свету Архијерејску Литургију на дан празновања Светог Саве Српског служио је Преосвештени Владика Григорије уз саслужење свештеника Саве Мирића игумана манастира Тврдош, свештеника Горана Спајића, свештеника Зорана Илића, свештеника Бранимира Боровчанина, ђакона Владимира Вукановића и Бранислава Рајковића и билећких свештеника. На служби и у Литији је узело учешћа више стотина вјерника. Послије Литургије уприличено је послужење у обновљеном и уређеном саборишту у парохијском дому и славски ручак у просторијама зграде Општине Билећа. Послије ручка је уручена повеља госп. Радославу Братићу као и похвале и признања истакнутим спортистима и подузетницима. Празновање је завршено увече истог дана свечаном академијом у Дому културе.

Бесједа Епископа Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.