Daily Archives: 17. јануара 2014.

Настављена сарадња ХО“Срби за Србе“ и мостарског ХД“Добротвор“

У склопу Божићних активности Хуманитарне организације „Срби за Србе“ из Београда реализован је пројекат помоћи двема вишечланим породицама са подручја Мостара. Пристиглим новчаним средствима помoгнута је породица Радишић из села Ходбина, као и породица Јанковић из Мостара. Хуманитарно друштво „Добротвор“ као координатор пројекта спровело је акцију уз помоћ волонтера Милоша Јањића. Шесточланој породици Срете и Николине Радишић уручен је електрични штедњак, а децу Еву, Љуба, Рада и Уроша обрадовали смо слаткишима. Иако скромна, помоћ је добро дошла овом домаћинству.

Након посете Радишићима, помоћ смо уручили и четворочланој породици Зорана и Наташе Јанковић. Купљен је кровни изолациони материјал, који је био неопходан за нормалне услове живота у овој кући. Најмлађи чланови Жана и Лана такође су обрадоване пакетом слаткиша.

Делећи радост ових породица, срдачно и молитвено се захваљујемо братском друштву из Београда које у многоме доприноси и поспешује мисију Цркве међу повратничким становништвом у долини Неретве.

ХД „Добротвор“
Јереј Марко Гојачић

Просвјетина школа српског језика, историје и културе у Мостару

Управни одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, на својој Шестој редовној сједници донио је одлуку о покретању пројекта под називом „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“ у Мостару.

Циљ овог пројекта јесте омогућавање изучавања неопходних наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања на подручју Града Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона. Излагана од стране стручних предавача конкретних области, настава из српског језика, српске историје и српске културе била би прилагођена дјеци подијељеној у неколико узрасних група, а могућност за пријаву имају дјеца основношколског и средњошколског узраста.

Графички знак, под којим ће се спроводити овај пројекат, чини дио иницијала, почетног слова, из Мирослављевог јеванђеља, једног од најзначајнијих језичких, историјских и културних споменика Српског народа.

За додатне информације и пријаве заинтересовани се могу обратити најкасније до 31. јануара 2014. године, путем бројева телефона: 066/462-112 и 065/428-162 или путем електронске поште, на адресу: spkdprosvjetagomostar@gmail.com.