Daily Archives: 21. маја 2014.

Прикупљена помоћ Херцеговине кренула из Требиња

Сва прикупљена помоћ кренула је јутрос у 8 часова, испред Саборног храма Преображења Господњег у Требињу, према угроженом подручју у Добоју.
Након поласка камиона помоћи, у Саборном храму су свештеници одслужили Свету литургију уз помен свих оних који су угрожени и страдају и свих оних који су се одазвали позиву мајке Цркве и помогли да се дјелатна љубав пројави.
Републички штаб за ванредне ситуације је дао јасне и прецизне упуте о маршрути, након којих је помоћ прикупљена у Требињу,Билећи,Метковићу али и Топлој и Херцег Новом, кренула пут задатог одредишта.
У разговору и са свештеницима из Модриче Гораном Пањковим, као и архијерејским намјесником Мирком Николићем из Добоја сазнали смо да помоћ долази у праве руке и да се уредно дистрибуира потребнима.То упућује још једном да је, у овој страшној невољи која је задесила наш народ, најважније јединство народа на свим нивоима и као такво једини услов опоравка од ове невоље.
Такође сазнали смо да су свештеници у Добоју и Модричи прије свих организовали прихват обескућених и поплављених као и сву помоћ коју су имали у првом налету поплаве. Тамо се и сада налазе они који чекају безбједан повратак у своје домове.

Јереј Александар Илић

Прикупљена помоћ из Метковића

На позив Светог Архијерејског Синода СПЦ, са благословом нашег епископа г. Григорија и парохија Метковачка прикупила је помоћ за страдале у поплавама на подручју БиХ. Вјерници наше парохије, као и наши пријатељи из Метковића прикупили су помоћ, дјелом у новцу, а остало у намирницама потребним страдалном народу. Овом приликом захваљујемо свима који су учестововали у овој акцији, а све прикупљено је већ послано из Епархије на угрожено подручје.

Помоћ из Мостара поплављеним подручјима

По препоруци Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и позиву Епархије захумско-херцеговачке и приморске у вези са помагањем становништву поплављених подручја у Босни и Херцеговини и Републици Србији, протеклих дана помоћ угроженима прикупљана је и на подручју Мостара.

Велика количина помоћи из цијеле долине Неретве и околних подручја, прикупљана је у сарадњи Српске православне црквене општине мостарске, Манастира Житомислића и Канцеларије Владе Републике Српске у Мостару. Новчани прилози, храна, одјећа и хигијенска средства прикупљана су у Владичанском двору у Мостару, у конаку Манастира Житомислића, парохијском дому у Бијелом Пољу и на подручју парохије са сједиштем у Благају. Овом приликом и мјештани Зијемаља прибавили су значајну количину пелена за бебе, а позиву се одазвало и предузеће „Виолета“ из Груда, на челу са директором Петром Ћорлуком, такође упућујући помоћ у хигијенским производима за бебе.

Поред упућене новчане и материјалне помоћи, овом приликом указана је и спремност за пружање помоћи и у виду смјештаја расељеним становницима поплављених подручја, као и физичка помоћ при санирању штете.

Прикупљена помоћ у Коњицу

По препоруци Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и позиву Епархије захумско-херцеговачке и приморске у вези са помагањем становништву поплављених подручја у Босни и Херцеговини и Републици Србији, протеклих дана помоћ угроженима прикупљана је и на подручју Коњица.

Велика количина помоћи из цијеле парохије коњичке и околних подручја, прикупљана је у просторијама Српске православне црквене општине коњичке. Храна, вода, одјећа и хигијенска средства прикупљена у овој акцији данас су заједно са конвојем из Мостара упућена на угрожена подручја.

Хуманитарно вече Херцеговаца у Суботици

У организацији Завичајног удружења „Херцеговина“из Суботице, у суботу, 31. маја, од 20 часова, у ресторану хотела „Патриа“ биће одржано хуманитарно вече са којег ће сав приход бити намењен помоћи становницима Србије и Републике Српске који су најтеже погођени поплавама.

Првобитно је било намењено да сав приход са ове хуманитарне вечери буде усмерен на обнову Храма српског мученика у херцеговачком селу Пребиловци, али су због актуелне ситуације узроковане катастрофланим поплавама, у Завичајном удружењу „Херцеговина“ уз благослов епископа Захумско-херцеговачког и приморског Григорија одлучили да се новац преусмери на страдале у поплавама, а да се слична манифестација, на којој би се помогло обнови и изградњу храма, одржи на јесен.