Daily Archives: 29. јуна 2014.

Слава храма Свих Светих Мученика Српских у Љесковом Дубу

На дан по Видовдану, 29.јуна 1943. године фашисти су мучки убили 168 становника села Љесковог Дуба. Свједочанство побједе Христове јесте овај свети храм који су саградили житељи и потомци овога села, а Преосвештени Владика Григорије са Владиком Атанасијем, бројним светенством и вјерним народом прошле године 30. јуна осветио ову црквицу која одише радошћу и свечаношћу.

Овогодишњу, прву крсну славу овога светога храма, прославили смо у скромности због саосјећајности према браћи која су пострадала у најновијој катастрофи у мајским поплавама.

Светом Литургијом је началствовао отац Данило, парох Друге гатачке парохије и том приликом у бесједи нагласио да „СЛАВУ СЛАВЕ КО ДРУГИ ДО ПОБЈЕДНИЦИ“ и да је слава „ШТА ДРУГО ДО ТРИЈУМФ ИСТИНЕ, А ИСТИНА ЈЕ У ХРИСТУ ЈЕР ХРИСТОС ЈЕ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ“.“ ТАМО ЂЕ ЈЕ ЛИЛО ТАМО ЋЕ И КАПАТИ“ додао је парох љесковачки, „А ОВО ШТО НАС ЈЕ МИЛОСТ БОЖИЈА САБРАЛА И САБИРА ОКО ХРИСТА ЈЕ ПОТВРДА ТЕ НАРОДНЕ МУДРОСТИ. НЕ МОЖЕМО РЕЋИ ДА У ОВЕ НАШЕ ДАНЕ ЛИЈЕ, АЛИ КО МОЖЕ РЕЋИ ДА НЕ КАПА“? закључио је у својој бесједи отац Данило.

Оцу Данилу је саслуживао ђакон Јакша Окиљевић и бројни вјерни који су се причестили Светим Тајнама.

Обрен Дамјанац,
ученик трећег разреда Цетињске Богословије

Света Литургија у насељу Кула код Коњица

У недјељу по Видовдану  29.06.2014.г. у насељу Кула код Коњица служена је Света Литургија на сеоском гробљу. Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин, који је након Св.Литургије позвао пријератне становнике овог села да се враћају у своје село и да пазе и одржавају своја имања, у овом до рата српском селу. У насељу Кула не живи ни једна породица и село је потпуно напуштено након потписивања Дејтонског споразума и повлачења Војске Републике Српске.  Након Св. Литургије домаћини су уприличили трпезу љубави за све госте.

Поклоничко путовање мостарских школараца за крај школске године

Мостарски и чапљински ђаци и студенти посјетили су херцеговачке светиње у оквиру редовног излета на крају школске године, који за њих већ дужи низ година организује црквена општина, као награду за труд на часовима Православне вјеронауке и редовно учешће на богослужењима. Излет такође представља и један вид ваннаставне активности, обзиром да је то јединствена прилика да сви скупа сабрани присуствују богослужењу дневног круга, поклоне се моштима, сазнају нешто више о животу монашке заједнице, светитељима и празницима, дакле, да им се приближи хришћанска вјера кроз доживљајно – сазнајни начин. Такође, путовала су и дјеца која похађају Просвјетину школу српског језика, историје и културе, са својим предавачима.

Ове године излет је подржало и омогућило хуманитарно друштво „ Добротвор“, у сарадњи са организацијом World Vision из Сарајева. Обишли смо манастир Житомислић ( гдје смо присуствовали јутарњем богослужењу), Завалу, Херцеговачку Грачаницу и Петропавлов манастир ( гдје смо присуствовали вечерњој служби) , а дјецу је обрадовала и посјета једној од најпознатијих пећина на овим просторима, Вјетреници. Свуда смо били лијепо дочекани, па овим путем благодаримо Господу и братству и сестринству поменутих светиња на срдачности и гостољубивости.

Вјероучитељица Зорица Гојачић

Света Литургија у Чапљини

У трећу Недјељу по Педесетници, 29. јуна служена је Света Литургија у Чапљини. Светом Литургијом началствовао је парох мостарски протојереј – ставрофор Радивоје Круљ уз саслужење пароха метковачког јереја Бориса Чоловића, новопостављеног пароха билећког јереја Данила Боре и новопостављеног пароха чапљинског јереја Марка Гојачића. Саборни храм у Чапљини био је испуњен народом који је у великом броју дошао да поздрави бившег пароха и да пожели добродошлицу новопостављеном свештенику Марку Гојачићу. Велику радост за чапљинску заједницу било је крштење малог Луке, које представља још један показатељ обнове живота православне заједнице на месту којем са васкрсењем православног храма у Пребиловцима изнова ниче нови живот православне заједнице. Након свете Литургије освећена је нова гостопримница и канцеларија црквене општине које ће служити црквеној заједници.

 ЦО Чапљина
јереј Марко Гојачић