Daily Archives: 18. априла 2016.

Промоција књиге „Јасеновачки логор“

У епархијској библиотеци „Св. Јустин Ћелијски“ одржана је промоција реиздања књиге бившег јасеновачког логораша покојног Николе Николића „Јасеновачки логор“.

Аутор књиге, као љекар и Хрват имао је срећу да преживи страхоте јасеновачког логора, а као савјестан и одговоран човјек посвједочио је о звјерским масовним убиствима почињеним у Јасеновцу. О књизи су говорили издавач Мирослав Дамјановић, новинар Дарио Мировић и проф.др.Надежда Винавер из Београда.

У књизи је аутор као љекар детаљно описао систем и методологију усташког монструозног рада, као и податке о броју жртава гдје спомиње око 700.000 убијених. Такође је описао све болести које су се јављале као посљедица тортуре и свакоминутног страха од смрти код заробљених. Детаљно са скицама и планом самог логора оставио је и неизбрисиво свједочанство како је логор изгледао прије уништења. Као свједок именовао је мучитеље, злочинце и њихове налогодавце ,као и оне који су могли а нису ништа учинили да страхоте јасеновачког мучилишта буду прекинуте.

Госпођа Винавер је у свом излагању такође скренула пажњу присутних на чињеницу да логор Јасеновац није никад ослобађан од НОВ Југославије, и ако је за то било прилике раније, већ да су сами затвореници урадили пробој и ослободили се усташког казамата.

Ова књига остаје као свједок једног страшног мучилишта, опомена свим генерацијама, и морамо захвалити великом човјеку и хуманом научном раднику Николи Николићу на његовом свједочанству које је оставио у спомен свим тим невиним жртвама.

Више на :  http://trebinjedanas.com

Републичко такмичење из Православне вјеронауке

Дана 16.04.2016 године, у ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ – Србац, одржано је Републичко такмичење из вјеронауке, које је организовао Педагошки завод Републике Српске. Такмичење је отворио др Предраг Дамјановић, директор Републичког Педагошког Завода. Присутне учеснике и госте поздравили мр. Славољуб Лукић, надзорник за вјеронауку при РПЗ, представник Фондације за образовање принца Александра Карађорђевића, и директор школе домаћина г.Верољуб Малетић, а све присутне је благословио игуман манастира Осовица, о. Теофил.

Тест вјеронауке обухватио је градиво од 2-6 разреда из познавање Правослвне вјере, а радило га је 17 најуспјешнијих ученика из Републике Српске. Међу њима су биле и двије ученице из епархје ЗХиП, Тамара Богдановић – ОШ,,Свети Сава“ Љубиње и Миа Мијановић – ОШ,,Свети Василије Острошки“ Требиње, које су показале висок ниво знања из ове области (9. и 10. мјесто). Прва три мјеста припала су ученицима из епархије Зворничко-тузланске.

Сви ученици су награђени пригодним поклонима од стране Катихетског Одбора, Фондације за образовање принца Александра Карађорђевића и школе домаћина.

Посебну захвалност за организацију овог такмичење заслужила је ЈУОШ ,,Јован Јовановић Змај“ Србац, и директор школе,г. Верољуб Малетић ,који се потрудио да ово такмичење протекне у најбољем реду.

Такмичење је протекло у лијепом дружењу ученика и вјероучитеља са домаћинима, које се завршило посјетом обновљеном манастиру Осовица у близини Српца.

Вјероучитељице
Мирјана Зиројевић и Недељка Гудељ