Monthly Archives: мај 2016

У Билећком селу Подосоју освештан црквенонародни дом

У селу Подосоје освештан је црквенонародни дом. Овај дом намијењен је за обиљежавање и организовање како вјерских, тако и неформалних скупова. Литургија је служена у цркви Св.Георгија на дан Св.Вукашина.Литургију су служили игуман манастира Голија, Данило Трпчевски, игуман манастира Косијерево Арсеније Самарџић и парох Александар Грчић.Након литургије, обављено је освјештање дома, затим куће, задужбине трговца Симе Ђурковића.

Подсјећања ради, обнова је започета 22. јула 2015.године,а темељи освјештани у септембру, од стране упокојеног оца Драга Цвијановића и свештеника Раденка Копривице.

Главни покретач акције био је Ранко Бошњак, уз помоћ и ангажовање мјештана села Подосоје, који су и на овај начин показали слогу и спремност на ангажовање .Освјештању је присустовао и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.Скупу је присуствовао и начелник општине Билећа, Миљан Алексић.

Испред народа и Црквеног одбора Подосоја, скупу се обратио Радивоје Шешлија, који се захвалио присутнима на одзиву и испред свих мјештана уручио поклон господину Бошњаку.

На задовољство свих присутних, мјештанима се обратио и владика Григорије, истичући још једном похвале организаторима и народу Подосоја.

Дајана Алексић

Прва самостална изложба Милидарке Бјелица

У недјељу, 29. маја. у парохијском дому у Билећи отворена је прва самостална изложба Милидарке Бјелица. Милидарка је самоук умјетник, која је ликовну умјетност завољела прије четири године, када је кренула у школу сликања. Од тада, па све до данас, љубав према ономе што ради је расла, а као производ имамо и 44 слике рађене техником акрил на платну

Умјетница на себи својствен начин приказује мотиве из живота, сликајући реализам, али се проналази и у неком виду кубизма, који асоцира на апстрактну умјетност.Програм је водила проф. српског језика и књижевности Тања Бубрешко.

У програму су учествовали и ученици Средњошколског центра „Голуб Куреш“, Георгије Вулић, Анастасија Мирковић и Дајана Алексић са рецитацијама познате српске поезије.

У самом обраћању Бјелица је нагласила да је сликање постало саставни дио њеног живота прије четири године, када је видјела плакат за школу сликања.Од тада њена љубав према овој умјетности је расла, а резултат тога су и изложене слике под називом „ИЗ МОГ АТЕЉЕА“. Изложбу је посветила својој мајци, од које је како каже наслиједила љубав према рукотворинама.

Присутнима се обратио и академски сликар, Драган Батинић.

„Мада самоук сликар, Милидарка вјешто користи кист и боју. Инспирацију коју проналази у романтичним, религијским, и мотивима из природе, претворила је у 44 сликарска дјела, у техници акрил на платну. Поред реалних приказа, углавном мртве природе и пејзажа, издвојио бих серију слика које су на мене оставиле највећи утисак и представљају неку врсту кубистичких форми, а у којима се умјетница на оргиналан начин изражава“, истакао је Батинић.

Слике ће и наредних дана бити у парохијском дому, на располагању и суду свим љубитељима умјетности.

Дајана Алексић

Бесједа Еп. Григорија у Чваљини

Вeлико освећење храма у Чваљини

У пету недељу по Пасхи 29. маја 2016. године у селу Чваљина у Поповом Пољу Његово Преосвештенство Епископ Захумско – Херцеговачки и Приморски Господин Григорије освештао је Свети храм посвећен Светом Великомученику и Чудотворцу Георгију. Епископу Григорију саслуживали су монаси из оближњег манастира Завала и свештеници из Требиња. На Светој Литургији се окупио верни народ из Чваљине и целог Поповог Поља. Свети храм је генерално обновљен након последњег рата у којем је био потпуно девастиран. Епископ Григорије је у својој надахнутој беседи нагласио да је ова обнова веома важна јер је обнова срца наших, душа наших, очију наших, а оно што је још важно, данас сте обрадовали своје претке и загријали њихове кости благодаћу и силом и дејством Духа Светога, загријали сте и своје кости и своје вене и своја срца и своје нерве и зато немојте данас да изгубите ову данашњу благодат обнове и живота. Према речима игумана манастира Завала оца Василија, обнова Чваљине је и обнова манастира Завала. Несебичном љубављу и великим трудом верног народа из Чваљине припремљена је трпеза љубави за све присутне.

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Света Литургија у селу Загорице код Коњица

У Недељу 29. маја 2016.г. у селу Загорице код Коњица у гробљанској капели служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око тридесет људи, пријератних становника овог и околних села. У овом селу Света Литургија служи се сваке године у последњу недељу у мају. У Загорицама су до протеклог рата Срби били већинско становништво , а сад тамо живе четири породице. Послије Свете Литургије домаћин Славољуб-Славо П. Видојевић, са својом породицом, припремио је за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц