Daily Archives: 21. априла 2017.

Епископ Григорије посјетио административно сједиште Града Источно Сарајево

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске Господин Григорије у разговору са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем поручио је да се из свих проблема са којима се сусреће српски народ на овом подручју може изаћи само заједничким дјеловањем.
„Мора да постоји виши план да се заједнички ради на ономе што је добро за све људе и за нас који данас имамо неке водеће позиције. Важно је да разговарамо и да се договарамо, иначе ћемо увијек имати нове и нове проблеме који ће бити нерјешиви“, поручио је Епископ Григорије.
Он је додао да се мора стално разговарати и отворено говорити и тек тада ће бити могуће напредовати.
Епископ Григорије је рекао да је током данашњег састанка у Источном Сарајеву констатовано да православне цркве, имовина и постојање Срба у федералном Сарајеву никад не смије бити заборављено.
„Ма гдје да живе, Срби који су избјегли из ове сарајевске долине, не смију да буду заборавни и немају право да забораве своје гробове и своја имања, своје постојање и своју историју“, поручио је Епископ.
Он је нагласио да нико није добровољно отишао, напустивши своју кућу и имање и да се против тога треба борити сјећањем, памћењем и слогом.
Према његовим ријечима, важно је да цркве у федералном Сарајеву не смију бити заборављене и да се увијек треба сјећати ријечи Милорада Екмечића да је то „упаљено кандило нашег постојања тамо“.
Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је велико задовољство и захвалност Епископу Григорију што су током васкршњих празника у више наврата разговарали и размијенили мишљења.
Он је нагласио да су данас разговарали о темама које се односе на останак и опстанак српског народа и Српске православне цркве, како на простору Источног Сарајева, тако и федералног Сарајева.
„Циљ нам је да опстанемо и останемо у капацитету који имамо данас и да на један озбиљан начин његујемо традицију и обичаје српског народа и свих богомоља које имамо на овом простору“, поручио је Вуковић.

Потписан уговор о отварању Православног обданишта

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске Господин Григорије и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписали су данас уговор о оснивању и заједничком управљању Православним обдаништем „Патријарх Павле“. 

Епископ Григорије рекао је новинарима да је православно обданиште веома важно за град Источно Сарајево и за Митрополију дабробосанску.

Он је рекао да се данас увјерио да је изграђено једно прелијепо обданиште, те да је прихваћена понуда да Српска православна црква буде заједничар и да помогне у раду обданишта, васпитању и развоју дјеце.

„Услови би требало да буду на највећем могућем нивоу. Наш задатак ће бити да бринемо и о људима који буду бринули о нашој дјеци. То је нешто најбоље што можемо да уложимо у нашу будућност“, истакао је Епископ Григорије, додавпи да је пресрећан што је данас имао прилику да потпише један овакав документ.

Епископ Григорије је нагласио да ће ова установа носити име једног дивног човјека – патријарха Павла, који је, иако је имао више од 90 година, по својој безазлености највише личио на дијете. 

„Патријарх Павле је долазио у овај град кад је било најтеже и он ће бити заштитник ове наше дјеце и примјер дјеци докле може да стигне човјек који се труди искрено пред Богом и пред људима“, истакао је Епископ Григорије.

Епископ Григорије је нагласио да Православно обданиште постоји у Требињу и да је оно препознатљиво по доброј бризи васпитача и доброј храни, те да се нада да ће тако бити и у Источном Новом Сарајеву, јер је веома важно да се дјеца и духовно и физички хране здраво.

„Двије су основне невоље са којима се сусреће наш народ – здравство и школство и уколико у то не будемо улагали, тешко можемо очекивати добру будућност“, рекао је он.

Ћосић је изразио захвалност Епископу Григорију што је прихватио идеју да Српска православна црква буде суоснивач Православног обданишта „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву које је прво у овом дијелу Републике Српске.

Он је најавио да ће се након данашњег потписивања уговора, обратитити реосрном министарству како би добили рјешење о испуњености услова, након чега се иде са уписом у судски регистар. 

„Све је већ спремно – од играчака и свих реквизита, и очекујем да у наредних мјесец и по дана у обданиште уђу прва дјеца и да се почне са предшколским образовањем које је веома битно за дјецу“, истакао је Ћосић и додао да ће дјеца имати прилику да се образују по православним принципима и принципима високоморалних вриједности.

Он је нагласио да је Источно Ново Сарајево једина општина у Републици Српској са позитивном стопом наталитета и да желе да тако и остане јер су дјеца једина гаранција за успјех локалне заједнице и Републике Српске.

Ћосић је подсјетио да је у изградњу и опремање обданишта уложено милион КМ, од чега је предсједник Републике Српске донирао 400.000 КМ, а остатак је обезбиједила општина Источно Ново Сарајево.

Ћосић је додао да је обданиште површине 700 квадратних метара капацитета 80 предшколске дјеце и 20 у јасличком дијелу.

Владика Григорије преузео предсједавање Међурелигијским вијећем БиХ

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије преузео је данас у Сарајеву дужност предсједавајућег Међурелигијским вијећем у БиХ од надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића.

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, рекао је да је на сједници Међурелигијског вијећа, као и протеклих 20 година, разговарано у духу отворености, међусобног уважавања и повјерења. 

„Међурелигијско вијеће БиХ добија све јасније обрисе и показује се као важна организација која доприноси унапређењу живота свих људи у БиХ“, оцијенио је владика Григорије. 

Владика Григорије је најавио да ће у наредних неколико дана бити посјећена мјеста страдања „свих од свих“ у БиХ, тако да ће у понедјељак, 24. априла, бити посјећени Казани, Крушчица, Крижанчево Село и Корићанске стијене. 

„На тим мјестима ћемо, свако по свом обичају и свако на мјесту гдје су страдали људи из његове вјерске заједнице, служити молитву за њихове душе“, рекао је владика Григорије, те истакао да ће чланови Међурелигијског вијећа самим изласком на мјеста страдања и одавањем поште показати да се клањају свакој жртви и противе сваком злочину. 

Владика Григорије је нагласио да се овим чином жели послати порука да је дошло вријеме да се сви у БиХ искрено постиде због онога што се догодило међу народима ове земље, али и да се извуче поука да се то више никада не би поновило. 

Владика Григорије је најавио да ће 29. јуна у Народном позоришту у Сарајеву бити обиљежено 20 година рада Међурелигијског вијећа БиХ када ће бити престављен рад ове организације који доказује да припадници различитих вјерских заједница у БиХ могу да се разумију и поштују. 

„Ускоро ћемо посјетити и Брисел гдје ћемо говорити пред Савјетом Европе о нашем раду, напорима, жељама, стремљењима. Надам се да ће бити користи од тога“, рекао је владика Григорије, те додао да ће боравити и на скупу у Берлину од 21. до 23. маја. 

Владика Григорије каже да се у наредном периоду очекује интензивнији рад Међурелигијског вијећа, који је и до сада био за сваку похвалу. 

Епископ је нагласио да у многим градовима БиХ почињу да раде нови одбори Вијећа, тако да се све више организују културни догађаји, али и међурелигијски, који су искрени и отворени, што је велики успјех. 

„Интересантно је да ти сусрети наших вјерских лидера, као и вјерника показују невјероватну спремност за дијалог, али и то колико људи постају отворенији тек када се сусретну и упознају једни друге. Та отвореност је једини пут да упознамо једни друге“, поручио је владика Григорије, те додао да изолација у коју људе гурају разне околности производи неповјерење.

Извор: СРНА