Daily Archives: 14. августа 2017.

Бесједа о. Владана Перишића, Матеј 17, 14-23 2017.

Света Литургија у Доњем Селу

У Недјељу  13. 08. 2017. године у Дoњем  Селу  код Коњица, у гробљанској капели, служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је парох  коњички  јереј Милан Бужанин .Овом  догађају присуствовало је  око стотину људи, углавном становника овог села који су расељени по свијету, али било је и неколико садашњих становника села као и неколико коњичана. Ова капела је срушена у недавно протеклом рату и уз помоћ добрих људи је обновљена. У току је изградња и парохијског дома, који је озидан и спреман за покривање. У овом селу је прије протеклог рата живјело углавном православно становништво, док сада тамо живи тек неколико православних породица .  Након Св.Литургије  домаћини из Доњег Села и  г. Љубо Ћећез  припремили  су  трпезу љубави за све присутне.

 

Слава храма у селу Главска

У Требињској Површи, у селу Главска,  прослављен је  празник и слава храма Пренос моштију светог првомученика и архиђакона Стефана. Овај древни храм своје оснивање веже за Средњи вијек и српску, требињску властелинску породицу Старчић. Он најбоље свједочи о постојаности српског народа, скоро на самој обали Јадранског мора. Немирна граница на којој се ово насеље налази, одредила је судбину и карактер како локалног српског становништва, тако и историјских и вјерских објеката. Кроз историју су забиљежена велика страдања и народа и православних цркава овог краја. Тако је било и у Главској, у рату 1991-1995. Хрватска војска 1992. године, у агресији на општину Требиње, спалила је српска села, минирала и девастирала цркве и поломила српска гробља. Велика страдања код људи послије подстакну жељу да порушено и уништено обнове и учине још бољим. Најбољи примјер томе је село Главска. Послије рата, уништено гробље и оштећена црква Св. Стефана темељито су обновљени, а обновљена је и слава цркве, на којој се окупи велики број мјештана, њихове родбине из земље и иностранства, као и комшија из околних села,  Иванице и Требиња. Свету литургију служили су парох Момчило Пејичић и отац Исаија. Слави храма у Главској, присуствовао је предсједник скупштине града Требиња  Драгослав Бањак и одборник у скупштини града Горан Вукоје. У разговору са народом и српским одборницима у општини Равно, они су упознати са проблемима Срба, који покушавају да обнове живот на својим спаљеним домаћинствима и уништеним имањима. Слави цркве, присуствовали су и представници СПКД Просвјета и удружења Ћирилица из Требиња и Иванице.

Посебна благодат и радост данашњег празника био је чин крштења дјевојчице Анђелине из породице Памучина. Света тајна крштења у овој страдалој, али и обновљеној цркви, изазвала је велику радост свих присутних. Њени родитељи Светозар и Јелена, данас живе у Београду, али иако су их животне околности одвеле далеко од родног краја, они су одлучили да малу Анђелину крсте у свом родном крају, у својој цркви, као што су чиниле и бројне генерације њихових предака. И прошле године у храму светог архиђакона Стефана у Главској, на славу храма, крштене су двије дјевојчице из породице Милишић. 

Парох отац Момчило Пејичић, испред СПЦ – Епархије Захумско Херцеговачке и Приморске, уручио је одликовање – грамату предсједнику црквеног одбора Славку Милишићу, за истакнуто вишегодишње учешће у обнови цркве Св. архиђакона Стефана у Главској.

Вјерни народ поздравили су предсједник скупштине града Требиња г. Драгослав Бањак, мјесни парох Момчило Пејичић и предсједник црквеног одбора Главска г. Славко Милишић. Домаћини су за све присутне припремили трпезу љубави.

Славу цркве у Главској – пренос моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана, снимала је и тв екипа француског Канала 3. Они су снимали материјал који ће бити емитован у документарном програму ове телевизије, а тема је прослава вјерских празника и поријекло породице Милишић.

Милан Путица