Monthly Archives: март 2018

Светa Архијерејскa Литургијa у Петропавловом манастиру

На Лазареву Суботу Епископ ЗХиП Г. Григорије служио је у Петропавловом манастиру уз саслужење протојереја Миленка Спрема и ђакона Влада Вукановића. У краткој бесједи Владика је нагласио значај данашњег Празника.

Посјета дјеце из вртића нашим храмовима

Сваке године у току првих дана прољећа, организују се редовне посјете предшколаца у наше храмове. Тако су са првим знацима лијепог времена васпитачице из градског вртића у Горици и нашег вртића Света Евгенија-царица Милица довеле полазнике својих вртића у посјету нашим храмовима.

То је била лијепа прилика да се најмлађи науче основним правилима понашања у храму и да многи од њих присуствују и активно питањима креирају свој први час вјеронауке. Радознале дјечије главе жељне знања имале су пуно питања и подпитања. На крају разговора са свештеником, добивши скромне дарове, растрчали су се весело по порти нашег Саборног храма.

Сусрет са светињом храма, топао дочек, разговор у љубави и пажњи, слобода у игри, све то ће остати у памћењу ових малих а великих људи.

Малишани су пошли у своје вртиће уз договор да ћемо се поново видјети на Врбицу у литији улицама нашег града и молитви у Саборном храму.

о. Александар Илић

„Косово, мртви угао Европе“ – предавање у Музеју Херцеговине

У Музеју Херцеговине, у суботу 31. марта са почетком у 20 часова, Мартин Хајперц ће одржати предавање на тему „Косово, мртви угао Европе“.

Мартин Хајперц, који је радио као заменик шефа администрације немачког дугогодишњег министра финансија, данас председника Бундестага Волфганга Шојблеа, а потом и као лични саветник шефа Европске комисије Жана Клода Јункера, истиче да је одвајање Косова од Србије пре девет година допринело нестабилности, чему „сада имамо прилику да посведочимо”.

У Приштину је Хајперц био распоређен 2008. године, у склопу ИЦО, са задатком да испланира први буџет након једнострано проглашене независности, али сада је спреман да посведочи са каквим су се притисцима суочавали када су покушавали да успоставе било какав вид финансијске контроле приштинских власти. Хајперц се дотиче и злоупотреба донација из међународних и домаћих извора.

Martin HEIPERTZ – Curriculum Vitae (pdf)

Епархијско такмичење из православне вјеронауке

У суботу 24. марта 2018.,  у ОШ  „Јован Јовановић Змај“ у Требињу одржано је епархијско такмичење из православне вјеронауке за подручје Епархије  Захумско-херцеговачке и Приморске. Ученици седмих разреда са подручја наше епархије имали су могућност да покажу своје знање на тему везану за Стари завјет . Ово такмичење је услиједило након одржаних школских и општинских такмичења, послије којих је формирана листа такмичара, који су се пласирали за епархијско такмичење. Ученици су имали на располагању  90 минута, да ријеше тест који је садржао тридесет  питања.

Прво мјесто освојио је ученик Сава Радић из ЈУ ОШ ,, Свети Сава“ Љубиње, са освојених свих 100 бодова ( вјероучитељица Неда Гудељ).  Друго мјесто припало је ученици Лани Тураљанин са освојених 98 бодова, такође из ЈУ ОШ ,, Свети Сава“ Љубиње ( вјероучитељица Неда Гудељ) , а треће мјесто је припало ученици Милици Макитан са освојених 95 бодова  из ЈУ ОШ ,, Вук Караџић“ Требиње ( вјероучитељица Жанела Пажин). Са прва три мјеста пласман на Републичко такмичење је остварила и ученица Драгана Зотовић са освојених 90 бодоба из ЈУ ОШ ,, Свети Василије Острошки“ Требиње ( вјероучитељица Мирјана Зиројевић)

Посебну  захвалност за организацију овог такмичења  заслужила је ОШ „Јован Јовановић Змај“  и њен директор Дарко Јегдић , који се потрудио да ово такмичење протекне у најбољем реду.

Сви ученици и вјероучитељи су награђени пригодним поклонима које су обезбједили Епархија Захумско-херцеговачка и Приморска и РПЗ-РС.

Такмичење је протекло у лијепој и другарској атмосфри, а учесници су након такмичења отишли својим кућама пуни лијепих утисака.

Концерт хора „Јединство“ из Бања Луке у Дубровнику

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ под диригентском палицом диригента Немање Савића одржао је 20. марта 2018. године у православној цркви Св. Благовијести у Дубровнику концерт у склопу XIII дана хришћанске културе.  Хор се дубровачкој публици представио са веома богатим програмом духовне музике. Као солисти на концерту наступили су Каролина Михајловић (сопран), Јелена Дејановић (сопран) и Лазар Радоја (баритон).

СПД „Јединство“ је једно од најстаријих друштава у Босни и Херцеговини. Основано је у Бањој Луци давне 1893. године, а вечерас се по први пут у својој историји ово пјевачко друштво представило дубровачкој публици.

Мјешовити хор „Јединство“ дјелује и ради под патронатом Српске православне цркве у Бања Луци, гдје у Храму Христа Спаситеља судјелује на недјељним и празничним литургијама. СПД „Јединство“ има више од 5000 наступа у Европи и свијету. Добитници су многих награда и признања и учесници су на запаженим манифестацијама и фестивалима.

Господин Немања Савић, музичку академију је завршио у Београду, гдје је касније и магистрирао на одсјеку диригирања. Током свог живота радио је у Новиграду, Бујама, Шибенику, Вршцу, а данас ради као редовни професор Академије умјетности у Бањој Луци. Диригент је Мјешовитог хора „Јединство“ Бања Лука, диригент је хора свештеника епархије бањалучке и диригент је мјешовитог хора Универзитета у Бањој Луци.