Monthly Archives: мај 2018

Крсна слава Храма Свете Тројице и Општине Гацко

Крсна слава Храма Свете Тројице и Општине Гацко, Силазак Светог Духа на Апостоле, је и ове године прослављен свечано и уз присуство великог броја вјерника. Празничном вечерњом службом са Петохљебницом започета је свечана прослава Тројичиндана у Гацку. На задовољство грађана, након вечерње службе је уприличена изложба калиографских радова и представа ученика основне школе поводом Крсне Славе.

Светом Литургијом је началствовао протојереј ставрофор Никола Јанковић уз саслуживање осталих свештеника и ђакона. Након причешћа Светим Даровима и ломљења славског колача, велики број вјерника је присуствовао свечаној Литији кроз улице Гацка. У порти старог Храма је уприличен културно-умјетнички програм гдје су наступале локалне фолклорне и пјевачке групе и хор Свете Јелене Анжујске. Том приликом су, као и сваке године, додијељене награде и признања ученицима, спортистима и истакнутим личностима нашег града. Славска атмосфера је настављена послужењем и славским ручком за грађане и цијењене госте. 

 

Изложба и представа у Гацку

Уочи Тројичиндана , славе храма и општине Гацко, ученици основне школе „Свети Сава“ уз свесрдно залагање вјероучитељице, Иване Хрњез, организовали су представу назива „Из времена у вјечност“, као и изложбу калиграфских радова. Препуна сала културног центра могла је да се увјери у дарове које посједују ђаци ове школе као и у креативност њихове вјероучитељице.

Педесетница у Мостару – Слава Катедралног храма Епархије ЗХиП

Благословен си Христе Боже наш… усклик је који се и ове године чуо међу зидовима, грађевински готово завршеног Катедралног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, а који је одјекивао читавим престоним Мостаром и Херцеговином, у славу Оца и Сина и Светога Духа, Тројице Једносушне и Нераздјељиве, а поводом Празника Педесетнице, којем је овај Храм и посвећен.

Евхаристијским сабрањем међу овим новим – старим зидовим око Светог причешћа православни хришћани Мостара и околних крајева сабрали су се на једном мјесту уз началствовање епископа захумско-херцеговачког и приморског и новоизабраног епископа франкфуртског и све Њемачке Григорија и саслужење новоизабраног и нареченог епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, бројног свештенства и вјерног народа Божијег.
У навечерје Празника, у Старој Цркви – Рођења Пресвете Богородице у Мостару служено је Празнично вечерње, након чега је у Саборном храму приређена и Свечана академија, поводом стопедесет година од рођења великог пјесника Алексе Шантића.
Празнична радост са храмовне Трпезе Господње из ове велике мостарске и херцеговачке горњице прелила се и на све околне објекте православних хришћана у Мостару, од Старе цркве, Старе школе до Владичанског двора, које су испунили многобројни гости.
Човјекољупче, слава Ти!
ђакон Бранислав Рајковић
 

Обиљежено 150 година од рођења Алексе Шантића

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Градски одбор Мостар Свечаном академијом обиљежило је у суботу навече 150 година од рођења великог српског и мостарског пјесника Алексе Шантића. Академија је одржана у Саборној цркви Свете тројице која је још увијек у изградњи.

Предсједник СПКД Просвјета ГО Мостар о. Радивоје Круљ рекао је да је Шантић био као пророк и да није случајно да је ове године слава Саборне цркве, Тројчин дан, баш на 150 Шантићев рођендан.

– Он је тако савремен и тако нов и актуелан и поучљив, а имамо и много тога од њега да научимо, да цијенимо себе а да комшије волимо као своју браћу и да тако живимо у Мостару и да на тај начин свједочимо Алексу Шантића, рекао је о.Круљ.

Потпредсједница СПКД Просвјета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсјетила је да Просвјета сваке године обиљежава годишњицу рођења, али и годишњицу смрти Алексе Шантића који је ударио темеље српске културе у Мостару.

-Шантићев српски патриотизам никада му није сметао да католика, муслимана и јевреја не воли као брата. Имао је три љубави из три народа, а једна од њих је због љубави хтјела промијенити вјеру. Шантић јој је тада рекао: Нећеш мијењати вјеру, ми ћемо мијењати Мостар. Наша Просвјета жели мијењати Мостар на начин да сви заједно вратимо овоме граду вриједности које су га одувијек красиле и да вратимо Шантића у сваком смислу те ријечи у сваки дио града, рекла је Бјелица Шаговновић подсјетивши да данас само једна трећина некадашње улице Алексе Шантића нови његово име, али и да мостарска Гимназија више не носи име А.Шантића.

Јосип Муселимовић, почаси предсједник Матице хрватске Мостар рекао је да је прије 150 година Мостар и цијели тај крај обасјала свијетлост.

-Родио се тада пјесник чији се стихови по парламентима и сваком мјесту изговарају “остајте овдје”. Пјесник је пјевао свом, али и нашем времену и зато смо дужни славити пјеснике као што је Шантић, рекао је Муселимовић.

Златко Сердаревић, новинар и публициста, члан Управног одбора Центра за мир и мултиетничку сурадњу је рекао да је Шантић сада потребнији више него икада.

-Када се приближавате Мостару прва помисао је Шантић. Он је симбол, прије свега човјекољубља, хуманитета и заједничког живота. Он је то и кроз своју поезију и дјеловање показивао. Он је мирио ове народе, повезивао их и сваки његов потез био је усмјерен ка разумијевању међу људима без обзира на све разлике које су имали, рекао је Сердаревић.

На Свечаној академији су наступили Хор Светог Јована Владимира из Београда под диригентском палицом Уроша Степановића, глумац Велимир Пшеничник Њирић,  пјесник Ђорђо Сладоје, клариниста Миљан Миладиновић уз клавирску пратњу Марије Радовић, дјевојчица Миилца Михић која је рецитовала Шанићеву пјесму “Остајте овдје”, а програм је водила новинарка Сања Драгићевић.

текст:http://topportal.info

Бесједа о. Дражена, Силазак Светог Духа на апостоле