Monthly Archives: јул 2018

Наставак радова на уређењу порте око храма Светог Саве

У наставку радова на уређењу порте око храма Светог Саве у Билећи, свој допринос су дали и припадници војске из касарне „Билећки борци“ у Билећи.

Храм у Голој Главици прославио крсну славу

У селу Гола Главица код Требиња, послије шест година, у суботу 28. јула је служена Света литургија поводом храмовске славе – Светог Илије, којој су присуствовали мјештани из овог и околних села.

Према ријечима мјештана, храм је саграђен 1436. године, а задужбина је породице Вучетић, која је, у међувремену, изумрла.

Литургија се у овој цркви вршила сваке године за Илиндан и у вријеме пости, али у посљедњих 30 година није служена, већ су тек 2012. поново отворена храмовска врата.

Мјештани кажу да им је данас највећи проблем лош макадамски пут до села и цркве, чија је дужина око 1,5 километара, због чега и не могу да обнове храм на начин како би то жељели да ураде.

Црква се налази на брду Илијина главица, која доминира тим дијелом, са кога се види цијела Требињска површ и дијелови Требињске шуме.

Како се село налази у непосредној близини међуентитетске границе, проблем представља и минско поље, па у један дио атара села мјештани још увијек не смију да улазе.

Извор: trebinjelive.info

Света Литургија у селу Блаце

У Недељу Светих Отаца   29. јула 2018.г., у напуштеном и спаљеном планинском  селу Блаце   код Коњица, у обновљеној Капели  служена је Света Литургија . Свету Литургију служио  је парох  коњички  јереј Милан  Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око  осамдесет људи пријератних становника овог и околних села. У планинском селу  Блаце  до протеклог  рата живили су Срби , а од страшних злочина у љето 1992.г. , кад је  село спаљено и извршен стравичан масакр над становништвом које се затекло у селу после заузимања села од муслиманских и хрватских снага,  тамо не живи нити  једна породица нити је обновљена ниједна кућа . Послије Свете Литургије служен је парастос за све пострадале у протеклом рату, а након тога домаћини ,пријератни становници овог села  , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц

Црква у Хрупјелама прославила Славу

Парох у аустралијском граду Аделејду, Требињац Страхиња Јањића, предводио је данас Свету литургију у цркви Светих архангела у насељу Хрупјела, уз саслужење свештенства Епархије захумско херцеговачке и приморске.

Он је, позивајући се на Свето Јеванђеље и догађај када су апостоли били сами у лађи на језеру и угледали господа који их је позвао да крену за њим, а када су кренули ход по води, уз помоћ Бога и вјере су се и спасили.

Истичући симболику лађе као наше Цркве, отац Страхиња је казао да често та лађа бива шибана вјетровима, али се свако од нас, уз помоћ вјере наше, може спашавати уз помоћ вјере у Христа.  

„Порука је била та да се ми често више фасцинирамо неким привидима, него искреним и побожним човјеком, тако да сви ми морамо посматрати све око себе и видјети кад нам Христос пружа руку, на који би требали одговорити“, проповиједао је отац Страхиња окупљеним вјерницима.

Парох хрупјелски, отац Дражен Тупањанин, захвалио се свим својим парохијанима на припремљеном слављу, али и гостима из свих црквених заједница Требиња и околине, међу којим су били и предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, парохијан хрупјелски, као и његов замјеник у Градској скупштини, Бојан Шапурић из горичке парохије.

Овом приликом је др Бошко Билбија, који је однедавно становник Хрупјела, своме новом храму приложио икону, као његов дар у знак прикључења новој парохији …

Извор:САРАНСАК

Одржана друга Пребиловачка бициклијада

Овогодишња манифестација „ Пребиловачко лето“ започела је бициклијадом у организацији Црквене општине Чапљина. Четрнаесторица учесника из Чапљине, Мостара, Требиња возила је трасом од Пребиловаца до манастира Завале и назад, дугом 125 километара, кроз живописне пределе Хутовог блата, неумског залеђа и Поповог поља. Пут је имао ходочаснички карактер јер је циљ било поклоњење пребиловачкој и завалској светињи. Братство манастира уприличило је освежење за бициклисте, који су боравећи предивном амбијенту летње гостопримнице прикупили снагу за повратак у село. Пут је протекао у одличном расположењу и изванредној кондицији учесника.