Daily Archives: 27. априла 2020.

„Осам вијекова моје Цркве, осам година моје вјеронауке“


Виртуелна изложба 8. и 9. разреда Основне школе „Вук Караџић“, Требиње

Ученици 8. и 9. разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Требиња су на почетку школске године планирали изложбу: „Осам вијекова моје Цркве, осам година моје вјеронауке“. Због ситуације у којој смо се сви нашли и немогућности да се изложба одржи, ученици су одлучили да дио својих радова представе виртуелном изложбом у овом кратком видеу. 

Велики број радова је остао у школи и није приказан, али они обећавају, када услови то дозволе, да ће организовати велику школску изложбу. Посебне похвале за труд и рад Милици и Исидори, које су организовале овај вид изложбе, као и Доротеји и Његошу који су се својим ријечима обратили у овом видео прилогу. 

вјероучитељица: Жанела Пажин

 

Ђурђевица, Константиновица и Врачевица у Гомиљанима код Требиња

На подручју села Гомиљани код Требиња постоје три цркве. Посвећене су Светом великомученику Георгију (Ђурђевица), Светом Константину и Јелени (Константиновица) и Светим бесребреницима Козми и Дамјану (Врачевица).

Црква Ђурђевица обновљена је 2012 године, док друге двије, Константиновица и Врачевица, чекају своју обнову. Благословом Епископа захумско-херцеговачкеог и приморског Димитрија, основан је грађевински одбор за обнову храма Светог Константина и Јелене у Гомиљанима, чиме је крајем децембра 2019. године и формално започела обнова храма. Радови на обнови, укључујући и археолошка истраживања, почеће тек послије престанка новонастале ситуације изазване појавом пандемије COVID – 19.
 
У плану је и обнова треће гомиљанске цркве Светих Козме и Дамјана – Врачевице. Све три цркве у овом селу уврштене су на листу националних споменика Босне и Херцеговине.
 

Мали Васкрс у Манастиру Житомислићу

У недељу Томину литургију у Манастиру Житомислић служили су игуман Данило и архимандрит Лазар. Верници су пренос богослужења могли да прате путем преносе уживо. Након прочитаног јеванђеља игуман је упутио бесједу на тему данашњег празника.