Monthly Archives: мај 2021

Молитвени поздрав и благослов предшколцима вртића Света Евгенија царица Милица

У част најстаријих међу најмлађим полазницима нашег вртића данас је уприличена „свечана додијела диплома“ за успјешно завршено предшколско образовање.

Након тога је у Саборном храму Преображења Господњег одржана заједничка молитва свих старијих група.

У част скорог поласка у школске клупе, предшколци су данас заједно изрецитовали „Моју азбучну песму“ владике Атанасија.
 
 
Важно је поменути да вртић похађа 80 малишана, око којих се стара 10 васпитачица и радница. Изузетан и немјерљив труд у раду је видљив и очитује се у интеракцији са дјецом као и заједничким успјесима полазника вртића када наставе школско образовање.
 
Након молитве, изузетно живог разговора са свештеником пуног запажања и питања, малишани су радосно кренули пут вртића, спремни за нове изазове који долазе. Још једна генерација предшколаца је успјешно изведена на пут знања и школовања.
А. И.

Слава храма Светог Николе у Дувну

Парохија дувањска и њен саборни храм Светог Николе, традиционално више од десет година, у прву суботу по празнику Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског чудотворца прослављају своју крсну славу. Свету Литургију служили су протојереј Небојша Радић и јереј Младен Чалија.

Као што су се приликом Успења Пресвете Богородице у Јерусалиму окупили апостоли који су били расути по свијету на Христовој спаситељској мисији, тако се и овдје у Дувну данас сабирају дувњаци које је ратни вихор разнио на све стране свијета. Сабирају се око своје заштитнице, своје цркве, показујући тиме да иако живе на свим континентима, на свој завичај нису заборавили јер смисао празника и славе јесте заједничарење и сабирање као што сам Христос у јеванђељу по Матеју каже „гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима“ (Мт 18, 20).

Честитајући славу, јереј Младен Чалија рекао је „да ћемо доћи до Цркве којим год путем да кренемо, јер чему уопште пут ако не води Цркви и чему уопште било шта што радимо ако не води Цркви, Богу, вјечности. А Свети Николај нам даје примјер живота који води ка Цркви, Богу, вјечности.“

Данашњој слави присуствовали су и представници политичке власти у Дувну, представници Срба у Кантону 10, као и фрањевци из манастира Св. Ћирила и Методија у Дувну, кармелијанци из манастира Св. Илије на Бушком Језеру код Ливна, те дувањски имам.

Његош Вељанчић

Фондација Свети Вукашин прославила Крсну славу

Фондација Свети Вукашин  прославила  је Крсну славу – Светог мученика Вукашина из Клепаца. Светом Литургијом началствовао је о. Никола Јанковић уз саслужење свештенства и монаштва наше Епархије. Храм је био испуњен добротворима, члановима и вјерним народом. У току свете Литургије обављено је крштење наше драге самохране породице Рибар, који су примивши свету Тајну крштења постали дио наше свете Цркве….

више: https://www.facebook.com/105411971116294/posts/310059017318254/?sfnsn=mo

 

Игуман Данило Павловић добитник ‘Вечерњаковог печата’: Годинама гради мостове међу људима

Награда Вечерњег листа ‘Вечерњаков печат’ у категорији ‘Религија’ вечерас је додијељена игуману манастира Житомислић, архимандриту Данилу Павловићу.

У образложењу награде која се додјељује за међурелигијски дијалог наведено је да игуман Данило Павловић годинама гради мостове у граду на Неретви, труди се побољшати односе са другим народима за бољу заједничку будућност, залаже се за суживот, повратак и обнову и изградњу Мостара. За допринос и подршку међурелигијском дијалогу у БиХ награђен признањем ”Зеничка повеља мира” у 2020. години.

Часна сестра Бланка Јеличић и муалима Шејла Мујић-Кеврић уручиле су игуману Данилу Павловићу ‘Вечерњаков печат’.

”Част нам је вечерас прогласити побједника ове јако вриједне награде која се односи на међурелигијски дијалог”,  казале су.

”Врло ми је драго да могу говорити, нарочито након овакве најаве и оваквог уручења награде. Ја бих данас требао казати хвала свима, хвала Вечерњаку за номинацију, хвала онима који су ме изабрали, и хвала с. Бланки и Шејли које су ми уручиле награду. Све је много лијепо, а ја сам награђен за ово што сте чули, за међурелигијски дијалог, суживот, сарадњу и ја све то што радим 20 година као свештеник, радим не мислећи да је то нешто велико. Мислим да су то ствари на које смо сви позвани. Дакле, дијалог, суживот, међусобна љубав је нешто на што нас позива Јеванђеље и лна шта нас позива људскост коју имамо у себи. Хвала свима на томе што сте ме препознали као таквог и ја заиста се трудим да то и будем. Надам се да ће ме Господ наградити да тако и свој живот завршим у чежњи и нади да ћемо сви живјети у међусобној љубави и поштовању”, рекао је игуман Данило Павловић.

Извор: topportal.info

 

Вера и мисао у вртлогу времена

Међународни зборник радова у част митрополита Амфилохија (Радовића) и епископа Атанасија (Јевтића)

Приредили Андреј Јефтић, Микоња Кнежевић, Раде Кисић, Београд: Православни богословски факултет Универзитета у Београду, Подгорица: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Фоча: Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву, 2021.

У издању два српска богословска факултета, у Београду и Фочи, и Матице српске – друштва чланова у Црној гори, објављен је међународни зборник радова под насловом Вера и мисао у вртлогу времена, посвећен двојици блаженопочивших архијереја – митрополиту Амфилохију (Радовићу) и епископу Атанасију (Јевтићу). На 824 стране зборник обухвата 36 радова на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, из пера аутора који раде у осам држава. Значајан дио ових радова потекао је са скупа који је у част двојице архијереја одржан 2018. године на Православном богословском факултету у Београду. У чланцима разврстаним у седам тематских цјелина, разматран је богословски, философски, друштвени и културни допринос митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, али и значајне теме из области у којима је овај допринос био најзначајнији: библистике, историје, филологије, литургике, патрологије, философије итд. Поред тога, зборник садржи и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из њихових живота.

Поред тога што представља литерарни споменик захвалности двојици великих архијереја за њихов немјерљив допринос Православној Цркви, теологији, српској култури и науци, у зборнику Вера и мисао у вртлогу времена се по први пут анализирају и критички вреднују неки аспекти њихове мисли и дјела. Њихово разумијевање Светог Писма, приступ Светим Оцима, допринос теологији старозавјетног канона, литургици, канонском праву, философском мишљењу као искуственој метафизици, борби за очување Косова и Метохије и канонског поретка у Црној Гори – само су неке од тема које су овдје по први пут размотрене на академски начин. У том погледу, зборник Вера и мисао у вртлогу времена представља основ како за даље прослављање двојице великана Православне Цркве, тако и за студиозно изучавање њихове мисли и учинка на пољу духа и српске културе у цјелини.

 

 

САДРЖАЈ: