Daily Archives: 3. јуна 2021.

Света архијерејска литургија у Коритима – Осамдесет година од страдања Kорићких мученика

На Празник Светог цара Константин и Свете царице Јелене, као и Спомен Преподобне Јелене Дечанске, над Корићком јамом, у билећком селу Корита, Сабрањем вјерних обиљежено је осамдесет година од страдања корићких мученика. Сабрањем и Поменом началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства, монаштва и вјерог народа овог краја.   
 
Заиста Васкрсе Христос и окупи нас на овом мјесту страдања али и мјесту које би требало да буде мјесто нашег васкрсења и обнове. Данас празнујемо Свете цареве: Константина и Јелену, у чије доба је хришћанство постало слободна религија, прекинуто је страшно гоњење Цркве и убијање хришћана. А, прије тога, читава три вијека, Црква се одржавала на свједочењу, жртви и крви мученика, који су сјеме из којег је изникла цјелокупна хришћанска култура … И пред нама је, као и пред првим хришћанима, страдање као могућност препорода, ако то страдање тако и доживимо, примимо и принесемо нашем Господу, као што су је приносиле генерације хришћана прије нас.., и ако избјегнемо да се отрујемо мржњом, рекао је, између осталог, Епископ Димитрије, по читању празничног еванђеоског зачала.
 
Након Свете Литургије, на мјесту гдје су похрањени остаци страдалника, извађених из саме Корићке јаме и недалеко од ње, испред споменика пострадалима, одслужен је Помен.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије
Бранислав Рајковић, ђакон

Слава храма у Придворцима

У четвртак 03.06.2021.г. на празник Св. Цара Константина и Царице Јелене, у насељу Придворци код Требиња , прослављена је храмовна и слава овог села. Св Литургију у Храму Св. Цара Константина и царице Јелене служио је протојереј-ставрофор Дражен Тупањанин уз саслужење јероманаха Марка из Манастира Завала, јереја Милана Стањевића и протојереја-ставрофора Милана Бужанина надлежног пароха и ђакона Павла Ратковића. Св. Литургији присуствовали су Градоначелник Требиња г.Мирко Ћурић , народни посланици, велики број вјерног народа из овог села те бројни гости из других насеља. О. Дражен је поучио присутне пригодном бесједом, а након Св. Литургије и ломљења славског колача домаћини су припремили за све присутне трпезу љубави.  

Посебна радост је била освећење обновљеног бунара на сеоском игралишту из којег је након 40 година протекла питка вода.

Слава цркве Константиновице у Гомиљанима код Требиња

У требињском селу Гомиљани, које је име добило највјероватније по неколицини камених гомила распоређених дуж села, имају три цркве, које се по својим заштитницима називају: Константиновица, Врачевица и Ђурђевица. 

Црква Ђурђевица обновљена је 2012 године, док друге двије, Константиновица и Врачевица, чекају своју обнову. 

Данас 3. јуна 2021. године, на празник Светог цара Константина и царице Јелене, прослављена је слава цркве Константиновице. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа. У току литургије извршено је ломљење крсног хљеба и помен свим упокојеним и сахрањеним на овом сеоском гробљу. За све присутне добри домаћини припремили су славску трпезу љубави.

У току је израда Главног Пројекта обнове храма Константиновице. Претходно, стручњаци из Музеја Херцеговине и Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске, у сарадњи са одбором за обнову овог гомиљанског храма, завршили су потребна археолошка истраживања. Тачније, завршена је фаза истраживања која дозвољава наставак радова на изградњи храма. По изради Пројекта у плану су грађевински радови и почетак обнове самог храма, који се сматра за једну од најстаријих цркви у Херцеговини поред цркве у Завали, Тврдошу и Добрићеву.