Daily Archives: 13. маја 2012.

Слава у Читлуку

Село у подножју источне стране Вележа, мајски оживјело послије тешких и великих снијегова, и у њему мала скромна, прошле године освећена црква, прославили су у недјељу Самарјанке славу Светог апостола и јеванђелиста Марка. Како је боље имати мањи дом али испуњен, то је у овом случају исто и са храмом. Када се овај број вјерника сабрао на мањем простору? Која то сила може да учини? Само онда када се поје света Литургија, и само сила љубави може то да учини. То се потврдило и овога Дана када се послије Евхаристије, вршила литија и резао славски колач. Наравно,након духовне, било је и хране за тијело, тако да се човјек истински радовао.

Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Мостару

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј је дан након централне прославе празника светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца посјетио и сједиште наше епархије у Мостару. Велики број вјерника дошао је да дочека свога духовног поглавара, чијим благословом је додатно оснажен и уједињен. Патријарх српски дочекан је код Саборне цркве Свете Тројице, гдје је изразио велику благодарност Богу и радост због обнове ове православне светиње, о чијем току га је упознао владика Григорије. Његова Светост је нагласио да је обнова Саборног храма важан чиниоц у повратку Срба на ове просторе, који су вијековима били огњиште њихових отаца и предака, и гдје почивају њихови гробови:

„Позивам их да ову свету земљу, земљу светог Саве населимо, да је обновимо, да се вратимо да живимо у њој и да нам Господ да снаге да у тој намери истрајемо“.

Након Саборне цркве литија је кренула ка старој цркви Рођења Пресвете Богородице, а после обраћања вјерницима Патријарх је посјетио и новообновљени владичански двор, у склопу којег је почео са радом и конзулат Републике Србије, такође важан чинилац повратку и опстанку овдашњег српског живља. Након тога домаћини су, заједно са градоначелником града Мостара Љубом Бешлићем, испратили Његову Светост Патријарха Иринеја на авион за Београд.

Бесједа Епископа Григорија у Старој цркви

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа Патријарха Иринеја у Старој цркви

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Невесињу

У оквиру тродневне посјете Херцеговини Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј посјетио је Невесиње, у поподневним часовима у недјељу 13. маја. Свештеници и градски званичници са вјерним народом дочекали су Његову Светост на Градском тргу, одакле се литијом кренуло ка саборном храму Вазнесења Господњег. Послије уласка у храм, поклоњења часном престолу и потписивања Светог јеванђеља, Патријарх је литијски пропраћен до тријема у храмовној порти, одакле му је ријечи добродошлице упутио начелник Невесиња господин Бранислав Миковић и замолио га да поучи и благослови окупљени народ.

Патријархове ријечи имале су посебну  топлину када је говорио о својим војничким данима проведеним у Невесињу. Са сјетом је рекао да му је те хиљаду деветсто педесет и треће године било забрањено да долази у храм у који је сада дошао и да је његова радост неописива што сада види око тог истог храма тако велики број људи, окупљен поводом доласка Патријарха српског.

У име грађана Невесиња начелник Миковић поклонио је Његовој Светости, за ову прилику посебно израђене гусле. Након званичног дијела посјете Патријарх је са својом пратњом у храмовној порти направио полусатни предах прије поласка за Мостар. Вријеме тог предаха протекло је уз наизмјеничну народну пјесму и одабрани инструментални репертоар, који су извели професори музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Ријечи добродошлице начелника Миковића и бесједу Његове светости достављамо у аудио формату.

Бесједа Патријарха Иринеја

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа начелника Невесиња Бранислава Миковића

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Гацку

Више хиљада грађана Гацка данас је пред црквом Свете Тројице, у изградњи, дочекало Његову Светост патријарха српског Иринеја. Његова Светост је током прве посјете Гацку благословио окупљени народ и овај херцеговачки град, те поручио да је одушевљен величанственим дочеком.

„Херцеговина је Пијемонт српства. Поносан сам и охрабрен вером и поносом овог народа који је јединствен и окупљен око својих светих храмова. Док будемо свој живот темељили на нашој вери, светлој историји и дивним обичајима, нема потребе да мислимо ни за себе, ни за оне који долазе после нас“, рекао је Партијарх српски.

Патријарх Иринеј каже да је охрабрен оним што је доживио у Херцеговини у посљедња три дана, јер није могао ни претпоставити да је духовно, национално и морално стање такво каквим га је доживио током посјете. Његова светост је Гачанима и Херцеговцима поручио да се држе вјере и Христовог пута.

„Држите се пута Христовог. Док смо на том путу, знајте, да је путовођа народа Господ наш који није оставио ни претке наше, нити ће оставити нас. Иако смо на великој ветрометини и на нас ударају многе силе, морамо се уздати у Бога и у њега гледати слушати га, јер онда смо све своје бриге решили „, рекао је Патријарх Иринеј.

Његова Светост је рекао окупљеним вјерницима да треба да буду поносни што су Херцеговци и што имају у кога да гледају и чији пут да слиједе. Он је рекао да је поносан на велелепне богомоље у Херцеговини, напомињући да је једну такву – манастир Светог Саве, освештао данас у Голији, којег се не би постидјели ни краљ Милутин и сви Немањићи.

Упућујући ријечи добродошлице патријарху Иринеју, начелник општине Гацко Милан Радмиловић рекао је да је Његова Светост дошао у завичај Владисавића, Зимоњића, јунака из славног Стојановог времена, у родно мјесто бројних генерација из времена буна и устанака.

„Добро дошли у завичај најљепшег српског језика, традиције и обичаја, нашег свенародног памћења, које преносимо с генерације на генерацију“, рекао је Радмиловић.

Овом скупу присуствовали су домаћин Епископ Захумско-херцеговачки Григорије те Епископи: Западно-амерички Максим, Будимљанско- никшићки Јоаникије,  као и умировљени Епископ Атанасије.

Еп. Григорије – Бесједа у Мостару приликом посјете Патријарха Иринеја