Daily Archives: 8. јануара 2018.

Бадњи дан и Божић у Коњицу

На Бадњи дан у  храму Светог Василија Великог у Коњицу служено је вечерње богослужење у 18.00 часова, на којем се окупио велики број вјерника и других грађана Коњица . Након вечерњег богослужења услиједило је традиционално налагање бадњака.

На празник Рођења Христовог у  Храму Светог Василија Великог у Коњицу служена је Света Литургија у 06:000 којој је предходило јутрење.  Свету литургију служио је парох коњички  јереј Милан Бужанин. Светој литургији присуствовавали су  фра Фердо Бобан, Гвардијан Самостана у Коњицу који је након Свете Литургије поздравио вјернике и честитао им Божић . Своје честитке вјерницима, које је након богослужења прочитао јереј Милан Бужанин, су упутили и меџилис Исламске Заједнице Коњиц, начелници општина Коњиц , Јабланица и Прозор, као и многе друге институције .

 

Видео – Бесједа Еп. Григорија на Божићном концерту у Мостару

Божић у Требињу

Прослава радосног празника рођења Господа и Спаса нашег Исуса Христа почела је празничном вечерњом службом у 18.00 часова у Саборном храму. Послије вечерње службе организована је свечана литија улицама града до градског трга гдје је обављено традиционално налагање бадњака.  Више хиљада окупљених суграђана поздравили су пригодном бесједом старјешина саборног храма протојереј-ставрофор Младен Жуловић и градоначелник Лука Петровић.

Свечана прослава Божића настављена је служењем Свете Литургије у поноћ. Свету Литургију служио је Епископ Захумско-херцеговачки господин Григорије, који је у пригодној бесједи истакао да је „важно да пазимо на ријечи, јер је Ријеч постала тијело. Бог се уселио у човјека, обукао се у нашу природу као Логос, као Ријеч и послао је Сина свога – своју ријеч, да буде у нама и са нама“. Он је нагласио да једна ријеч може људе да подигне, али исто тако и да убије, због чега сви морају да пазе шта говоре и какву комуникацију оставарују. „То је важно и зато што наш град постаје важан град у овом крају, земљи, међу разним народима и различитим културама. Једино ако будемо пазили на ријечи, моћи ћемо да се изградимо и ми као личности и као народ и као заједница“.

У јутарњим часовима служено је јутарње богослужење и Света Литургија. Послије Свете Литургије традиционално је преломљена чесница у којој је био сакривен златник.

Налагање бадњака окупило велики број становника насеља Тини

По први пут на Тини је налагању бадњака претходила вечерња молитва коју је служио отац Борис Бандука, а велики број становника овог насеља присуствовао је традиционалној литији кроз насеље. Отац Бандука је окупљеној дјеци подијелио бомбоне, а на крају свечаности приређен је ватромет. Вече око ватре бадњака настављена је уз пјесму окупљених Тињана.

Извор:Trebinjelive

 

Радост Божића у Невесињу

Бадње вече широм Невесиња прослављено је налагањем бадњака у портама сеоских храмова, након чега се окупљени народ упутио ка граду, носећи бадњаке који ће се наложити код Саборне цркве. Сеоски бадњаци дочекани су на градском тргу, одакле су у литији донесени у порту Саборног храма. Након литије услиједило је вечерње богослужење са петохљебницом и налагање принесених бадњака.

На налагање бадњака стигао је и владика Григорије који је у овом богослужењу учествовао и у Гацку. Владика је честитао празник окупљеном народу са особитим освртом у свом слову на пажњу према изговореним ријечима. Наиме, преосвештени је рекао да се пазимо изговарања ружних ријечи о било коме, те да се трудимо да добру ријеч упутимо свима. „Веома је важно да у овим празничним данима лијепу ријеч упути муж супрузи, дјеца родитељима, родитељи дјеци, јер човјек је саздан од ријечи и оне су због тога за нас неизмјерно важне.“

Послије владике Григорија окупљеном народу се обратио и начелник Невесиња господин Миленко Авдаловић који је изразио своје одушевљење бројем људи који су се окупили поводом празника, рекавши да он не памти окупљање у овом броју и позвао људе да се и даље окупљају око добра и да увијек радиме на заједништву.

Празник је у уобичајеном ритму доживио свој врхунац у сједињењу народа Божијег са Господом у празничним литургијама у Божићној ноћи.