Daily Archives: 28. маја 2018.

Педесетница у Мостару – Слава Катедралног храма Епархије ЗХиП

Благословен си Христе Боже наш… усклик је који се и ове године чуо међу зидовима, грађевински готово завршеног Катедралног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, а који је одјекивао читавим престоним Мостаром и Херцеговином, у славу Оца и Сина и Светога Духа, Тројице Једносушне и Нераздјељиве, а поводом Празника Педесетнице, којем је овај Храм и посвећен.

Евхаристијским сабрањем међу овим новим – старим зидовим око Светог причешћа православни хришћани Мостара и околних крајева сабрали су се на једном мјесту уз началствовање епископа захумско-херцеговачког и приморског и новоизабраног епископа франкфуртског и све Њемачке Григорија и саслужење новоизабраног и нареченог епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, бројног свештенства и вјерног народа Божијег.
У навечерје Празника, у Старој Цркви – Рођења Пресвете Богородице у Мостару служено је Празнично вечерње, након чега је у Саборном храму приређена и Свечана академија, поводом стопедесет година од рођења великог пјесника Алексе Шантића.
Празнична радост са храмовне Трпезе Господње из ове велике мостарске и херцеговачке горњице прелила се и на све околне објекте православних хришћана у Мостару, од Старе цркве, Старе школе до Владичанског двора, које су испунили многобројни гости.
Човјекољупче, слава Ти!
ђакон Бранислав Рајковић
 

Обиљежено 150 година од рођења Алексе Шантића

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Градски одбор Мостар Свечаном академијом обиљежило је у суботу навече 150 година од рођења великог српског и мостарског пјесника Алексе Шантића. Академија је одржана у Саборној цркви Свете тројице која је још увијек у изградњи.

Предсједник СПКД Просвјета ГО Мостар о. Радивоје Круљ рекао је да је Шантић био као пророк и да није случајно да је ове године слава Саборне цркве, Тројчин дан, баш на 150 Шантићев рођендан.

– Он је тако савремен и тако нов и актуелан и поучљив, а имамо и много тога од њега да научимо, да цијенимо себе а да комшије волимо као своју браћу и да тако живимо у Мостару и да на тај начин свједочимо Алексу Шантића, рекао је о.Круљ.

Потпредсједница СПКД Просвјета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсјетила је да Просвјета сваке године обиљежава годишњицу рођења, али и годишњицу смрти Алексе Шантића који је ударио темеље српске културе у Мостару.

-Шантићев српски патриотизам никада му није сметао да католика, муслимана и јевреја не воли као брата. Имао је три љубави из три народа, а једна од њих је због љубави хтјела промијенити вјеру. Шантић јој је тада рекао: Нећеш мијењати вјеру, ми ћемо мијењати Мостар. Наша Просвјета жели мијењати Мостар на начин да сви заједно вратимо овоме граду вриједности које су га одувијек красиле и да вратимо Шантића у сваком смислу те ријечи у сваки дио града, рекла је Бјелица Шаговновић подсјетивши да данас само једна трећина некадашње улице Алексе Шантића нови његово име, али и да мостарска Гимназија више не носи име А.Шантића.

Јосип Муселимовић, почаси предсједник Матице хрватске Мостар рекао је да је прије 150 година Мостар и цијели тај крај обасјала свијетлост.

-Родио се тада пјесник чији се стихови по парламентима и сваком мјесту изговарају “остајте овдје”. Пјесник је пјевао свом, али и нашем времену и зато смо дужни славити пјеснике као што је Шантић, рекао је Муселимовић.

Златко Сердаревић, новинар и публициста, члан Управног одбора Центра за мир и мултиетничку сурадњу је рекао да је Шантић сада потребнији више него икада.

-Када се приближавате Мостару прва помисао је Шантић. Он је симбол, прије свега човјекољубља, хуманитета и заједничког живота. Он је то и кроз своју поезију и дјеловање показивао. Он је мирио ове народе, повезивао их и сваки његов потез био је усмјерен ка разумијевању међу људима без обзира на све разлике које су имали, рекао је Сердаревић.

На Свечаној академији су наступили Хор Светог Јована Владимира из Београда под диригентском палицом Уроша Степановића, глумац Велимир Пшеничник Њирић,  пјесник Ђорђо Сладоје, клариниста Миљан Миладиновић уз клавирску пратњу Марије Радовић, дјевојчица Миилца Михић која је рецитовала Шанићеву пјесму “Остајте овдје”, а програм је водила новинарка Сања Драгићевић.

текст:http://topportal.info

Бесједа о. Дражена, Силазак Светог Духа на апостоле

Света Литургија и помен у селу Рапти

На споменику погинулим припадницима Бобанске чете и осталих Бобанаца, у Странама у селу Рапти, служен је помен најхрабријим борцима ове јединице, који су свој живот положили за одбрану Требиња и стварање Републике Српске.

Помен је служио бобански парох отац Борис Бандука, а цвијеће и свијеће се приложили преживјели припадници Бобанске чете, породице и пријатељи погинулих, представници града Требиња, Борачке организације, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“.

„У оваквим тренуцима се увијек поставља поново питање – да ли смо се ми довољно одужили тим борцима и њиховим породицама. Одговор је да нисмо и никада нећемо, јер оно што је Бог дао тим људима – живот, они су били спремни да положе да бисмо ми данас живјели достојанствено и на слободи“, истакао је предсједник Скупштине Драгослав Бањак.

У Странама је 2000. године направљен споменик гдје је постављен крст и исписана имена 23 припадника Бобанске чете, који су погинули за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата, браћени најјужнију границу Републике Српске.

Истакли су се по храбрости, па су им далеко јачи непријатељи у својим каснијим мемоарима одавали поштовање и истицали их као јединицу која није знала за пораз, повлачење и предају.

Јединица је постала упамћена и као један од најславнијих и најдисциплинованијих војних формација у оквиру Требињске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/.

Бобанска чета је бројала око 120 припадника и држала је линију фронта дугу 15 километара, а осим 23 погинула борца, имала је на десетине рањених…

Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, и поред подручја Бобана, ратовала је и на другим ратиштима попут Коњиица.

Након помена, у цркви Воздвижења Часног крста у Раптима служена је Света литургија поводом Тројичиндана – приславе овог села.

Ова црква је једна од три православне богомоље на Бобанима, која је, храм у Шћеници, девастирана у току протеклог рата.

Прије девет година почело се са њеном обновом.

Литургију је служио отац Бандука, захваливши се мјештанима који се брину о овом храму и споменику погинулим борцима Бобанске чете.

„Нека вам буде са срећом и Божијим благословом, да и даље долазите да се сабирамо заједно, помињемо и наше покојнике, али да и нашим покољењима пренесемо да и они наставе да брину о овоме светом мјесту. Најбољи учитељи бићете им ви ако им будете преносили братску љубав како сте то и до сада чинили“, рекао је отац Бандука.

Извор: trebinjelive.info