Daily Archives: 27. јануара 2020.

Празник Светог Саве у Невесињу

У навечерје Празника Св. Саве, започето је празновање, нашег оца и пастира, вечерњим богослужењем и свечаном академијом. На њој су, благословом нашег епископа и оца, учешће узели дјеца, ђаци основне школе „Ристо Пророковић“, сносивши најљепши дио ове велике свечаности. Труд Православних чада, дјеце наслијеђа вјере Светога Саве и ове године у Невесињу се показао великим. Потврђујући да нам се дјеца још увјек  назиђују на правим темељима, љубави, труда и несебичног  давања себе.

Такође, академији су присуствовали многи представници: градксе власти, државне, културно образовних институција Невесиња и мноштво вјерног народа.

Бесједом се, по благослову епископа и сабраће, на почетку академије обратио свештеник Бранко Калаба, чији снимак бесједе достављамо у прилогу.

Литургијским сабрањем настављено је Празновање, на ком су се причестили многи вјерници. А потом, у основној и средњој школи уз благосиљање славског колача и пригодним програмом настављено је прослављање, нашег рода највећег сина и оца, наше православности и духовности.

Бесједа свештеника Бранка Калабе:

 

 

„ ДОЛИНОМ ПРАВОСЛАВЉА“ – други ђачки билтен

Ђаци који похађају Православну вјеронауку у основној школи „ Марин Држић“ Буна и основне школе на подручју града Чапљине, реализовали су нови пројекат, који се стилом и намјеном надовезује на њихов претходни рад „ Ђачка славарица“.

Овог пута, у намјери да дају свој допринос прослави 800 година постојања наше Епархије и Српске православне цркве, тимски и појединачно, посла су се латили они узраста од шестог до деветог разреда. Кроз кратак водич о светињама, светитељима и пастирима наше Епархије, намјера је била приуштити нашим ближњима основне информације о стубовима православља на нашем поднебљу, а такође није изостала ни надоградња вјештине систематизовања, представљања и повезивања наученог градива са свакодневним животом. Посебна мисао водиља је била да су они ти који ће наставити оживљавати православље у светињама које су са толико љубави и жртве обновљене и које су светионик свим генерацијама на подручју на којем живимо. У овој акцији која би се могла назвати „ од малих -, великима“ опет су нас подржале црквене општине са надлежним паросима, чапљинска и благајска, чија ће средства бити намјењена скором штампању часописа, а потом и подјели вјернима.

Вјероучитељица Зорица Гојачић

ЧАСОПИС (пдф)

Светосавска академија у Требињу

У позоришној сали Културног центра вечерас је одржана свачана академија у оквиру Светосавских свечаности, које Град Требиње и Црквена општина Требиње традиционално организују у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља.

На академији уочи Савиндана уручене су Светосавске награде за 2019. годину, које Град Требиња додјељује просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.

У бесједи о Светом Сави, старјешина саборне цркве у Мостару протојереј-ставрофор Радивоје Круљ осврнуо се на Савину жичку Бесједу о правој вјери – истичући да је овај текст, написан још прије осам вијекова, свједочанство о Богу који је сам у себи вјечни однос савршене љубави.

„Однос љубави која се несебично излива на посрнули људски род, гледајући увијек, прво и испрва, оно најбоље у нама самима, уздижући свачију дивну непоновљивост, разбуктавајући оно најбоље, најплеменитије и насаосјећајније у нама“, казао је старјешина мостарске саборне цркве.

Тај Бог који нас учи да љубимо једни друге, а којег је исповиједао наш архијереј Сава, истиче Круљ – саблазан је како многим теолозима других религија, тако нажалост често и нама самима.

„Толико је страха од деспотизма и страха од тога да ћемо, ако будемо аутентични и своји и слободни, ако имамо своје мишљење и став – тако много изгубити, да заправо тако размишљајући – губимо све“, казао је Круљ.

Додао је да Бог у кога вјерујемо и кога је проповиједао Свети Сава „није деспот који очекује слијепу послушност – Он је родитељ који пушта своју дјецу да се обожавају љубављу“, због чега као хришћани не смијемо пристајати на било чије тираније које човјека обезличују и своде на радну снагу градитеља куле вавилонске, нити као дјеца Светог Саве, учествовати у том градитељству.

„Ми, као слободне личности и хришћани, као светосавци, требамо рећи одлучно не – јер је наш Бог, управо онај Бог који градњу такве куле омета – мијешаћују језике“, поручио је Круљ.

У богатом културноумјетничком програму свечане академије учествовали су првакиња Народног позоришта Београд Љиљана Благојевић, солисти Опере овог позоришта Андреа Елена Бастен и Вук Зекић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, здружени хорови “Трибунија” и „Свети Василије Острошки” под управом Стојанке Гудељ, те хор Средње музичке школе Требиње, под диригентским вођством Милисава Сукоњице.

У програму су наступили и пјевачка група “Нагоркиње”, рецитатори и вокални солисти из требињских основних школа, као и ученици Музичке школе Требиње.

више на: https://radiotrebinje.com/vijest/svetosavska-akademija-urucena-priznanja-zasluznim-prosvjetnim-radnicima-foto/

Свјетлост која обасјава све – Оданије Богојављења у Требињу

Данашње Свето Јеванђеље благовијести нам радост доласка Господа Христа у свет и јављање Њега као Вечне и Непролазне Светлости која обасјава, просвећује и освећује сваког човека…

Данашњом Светом литургијом, у Недјељу тридесет другу по Духовима, а обиљежавајући Оданије, тј, завршетак овогодишњег празновања Богојављења, у Преображењском храму у Требињу, началствовао је отац Милош Ловрић, бесједећи о Христу – Свјетлости, која долази међу људе, обасјавајући и оне који је нису тражили, нити јој ишли у сусрет, попут житеља некадашње Галилеје.

Особа за културу и медије Епархије ЗХиП,
Бранислав Рајковић, ђакон