Daily Archives: 5. августа 2019.

Света литургија у храму Светог пророка Илије у Требијовима

У недељу, 4. августа 2019.,  служена је Света литургија у Храму светог пророка Илије у селу Требијови. Свету литургију су служили отац Никола Јанковић и отац Александар Илић. У надахнутим  бесједама они су подсјетили на значај литургијског сабрања, праштања, искрености у црквеном животу и истинске љубави која покреће свако добро у човјеку. Посебно радује чињеница да  литургији сваке године присуствује све више дјеце. Црквени одбор храма, у поводу славе, сваке године додјељује захвалнице за посебан допринос у обнови храма. Ове године захвалница је постхумно додијељена Михајлу Јокановићу, човјеку који је истински током цијелог живота помагао обнову храма и искрено волио своје родно село. Послије литургије приређена је трпеза љубави.

Концерт класичне музике у амфитеатру на Црквини

Амфитеатар Херцеговачке Грачанице није имао довољан број мјеста да прими све заинтересоване љубитеље класичне музике, који су вечерас уживали у композицијама свјетских аутора у оквиру 2. Мусиц анд море СуммерФест-а. Концерт је почео извођењем Моцартове „Мале ноћне музике“, а настављен је композицијама „Сунчани валцер“ Ионела Петроија и Шубертове „Erlkonig“.

Свјетску премијеру вечерас је имала композиција „CREDO 800“ аутора Ионел Петроија, у част 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

„Овогодишњи фестивал има више концерата и неколико нових премијера. Амфитеатар на Црквини је предиван амбијент и посебно бих жељела да се захвалим граду Требињу на изузетној подршци“, рекла је директор фестивала Татјана Ранковић.

Наредни концерт биће одржан сутра вече у цркви Светог благовјештења у Дубровнику.

Покровитељ фестивала је град Требиње.

Извор: trebinjelive.info

Света Литургија у Бобовиштима

Празник Светог пророка Илије – Илиндан прислуга је села Бобовишта, и прославља се у прву недјељу по Илиндану.  Тако је било и ове године у недељу 4.августа 2019. године. Свету литургију у храму Светога великомученика Георгија служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије извршена је литија око храма и ломљење славског хљеба. Послије богослужења мјештани су припремили трпезу љубави, у објекту који су сами саградили и који им служи за редовно окупљање и дружење.

Село Бобовишта страдало је у рату 1991 – 1995. Послије потписивања Дејтонског споразума ово село је ушло у састав општине Равно. Мјештани Бобовишта међу првим су се вратили у своје село, и заједничким радом успјели су да обнове већину кућа, уз помоћ донација и властитим средствима. Обновљена је и стара црква посвећена Светом Георгију у сеоском гробљу.

Ово српско село, може послужити за примјер другима, колико се може постићи пожртвовањем, слогом и заједничким радом у обнови својих, у рату порушених огњишта.

Село је смјештено на простору између Требиња и Дубровника, у Требињској површи, уз некадашњи каравански пут, а данас уз магистралу Требиње – Дубровник.

Света Литургија у селу Бијела код Коњица

У Недјељу  04. 08. 2019. године у селу Бијела код Коњица у Цркви Свете Мученице Недјeље служена је Света Литургија и прослављена храмовна слава. Свету Литургију служио је парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин уз саслужење протојереја Лазара Манигоде. Овом догађају присуствовало је  неколико стотина људи углавном становника овог села који су расељени по свијету али и доста невесињаца и коњичана. Црква Свете Мученице Недјеље је срушена у недавно протеклом рату и уз помоћ добрих људи обновљена је 2007 године. У овом селу је прије протеклог рата живјело око стотину православних породица док сада тамо живи шест православних породица . Након Свете Литургије домаћини , породица Јаковљевић , су уприличили  трпезу љубави за све госте.